vanderzande.com

Icon

"A hunch is creativity trying to tell you something"

Vijftigplussers spelen allemaal Liam Neeson

taken

“I will look for you, I will find you, and I will kill you.” Liam Neeson boorde in 2008 op 55-jarige leeftijd een nieuw hoofdstuk aan in zijn carrière met Taken. De actiefilm van de Franse schrijver-regisseur Luc Besson was vakwerk, sloeg aan bij het publiek en in 2012 volgde een sequel. Beide films waren naar verhouding goedkoop om te maken maar brachten wereldwijd ruim 600 miljoen dollar op. Dat kwartje viel goed in Hollywood waar bovendien meer acteurs van boven de vijftig naar een hit snakten. In 2014 zagen we het resultaat. Ook Kevin Costner (59) speelt een CIA-agent die in z’n eentje korte metten maakt met bad guys in 3 Days to Kill. Net als Pierce Brosnan (61) in The November Man. En Denzel Washington (60) in The Equalizer. En recent nog Keanu Reeves, dit jaar 50 geworden, in John Wick. Geen van de films halen het trouwens bij het ‘origineel’, maar de formule werkt nog aardig. Neeson (62) zelf zit trouwens ook niet stil. Afgelopen jaar zagen we hem in Non-Stop en op 15 januari verschijnt Taken 3 in de bioscoop.

Interstellar *****

Interstellar

Na het zien van Gravity had ik het gevoel in de ruimte te zijn geweest. Christopher Nolans Interstellar gaat echter nog een paar lichtjaar verder.

De aarde is uitgeput. We moeten ons heil elders zoeken. Een oud-piloot, gespeeld door Matthew McConaughey met dik Texaans accent, ontdekt samen met zijn dochter de geheime basis van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is underground gegaan, omdat iedereen alleen nog maar denkt aan overleven. Een verloren strijd. Hij laat zijn gezin achter en vertrekt op de belangrijkste reis die de mensheid ooit heeft ondernomen. Via een wormgat bij Saturnus arriveert de ruimte-expeditie in een verafgelegen zonnestelsel om planeten te verkennen op leefbaarheid. Een enorme zwart gat, Gargantua genaamd, beïnvloedt de tijd die de crew in het stelsel ervaart. Wat voor hen uren zijn, zijn op Aarde jaren. Keren ze nog terug en zijn ze dan op tijd om de mensheid te redden?

De beelden van de ruimtereis zijn spectaculair mooi. Bekijk de film in IMAX als je kan. De score van Hans Zimmer is spot on. (Je hoeft overigens niet bang te zijn voor een bombastische soundtrack, er zijn diverse scenes die opvallend stil zijn.) Het acteerwerk krijgt weinig ruimte maar is toereikend. De grote ster van Interstellar is de wetenschap. Theoretische natuurkunde om precies te zijn. Blijkt dat het zwarte gat en het wormgat voortkomen uit werkelijke berekeningen die hiervoor nog nooit zijn gevisualiseerd. Lees daarover meer in Bright Ideas. En check ook deze uitleg van Neil deGrasse Tyson over de vierde dimensie.

La vie d’Adèle ****

Blue is the warmest color

Heb eindelijk La vie d’Adèle (ook bekend als ‘Blue is the warmest color’) gezien. Beste Europese film van vorig jaar. Een kruidvat aan emotie. Een coming of age film over de dromerige Adèle. Haar eerste grote liefde is een kunstacademiestudente met blauw haar genaamd Emma. De vonken vliegen van het scherm. Vertwijfeling over seksualiteit, verliefdheid, lust, gebroken hart, weemoed, wanhoop, alles komt voorbij en is door schrijver-regisseur Abdellatif Kechiche met veel gevoel gefilmd. De film is met drie uur een lange zit en de bedscenes zijn eh.. van Franse lengte, maar hij is het waard.

NB: Volg op Pinterest m’n complete kijklijst.

Under The Skin ****

Under The Skin

De Britse regisseur Jonathan Glazer is al bestempeld tot de erfgenaam van Stanley Kubrick. Zo ver wil ik (nog) niet gaan, maar ik zie de gelijkenis. Under The Skin heeft wel wat weg van 2001; beide scifi films met een abstracte verhaallijn en schitterende artdirection. Je moet er van houden, want Under The Skin neemt de kijker bepaald niet bij de hand. De film is meer art movie dan je van Kubrick gewend bent. Scarlett Johansson speelt een alien die om een of andere reden, energie waarschijnlijk, mannen naar haar ‘hol’ (een vrijstaand huis in een niet nader genoemde plaats ergens in Schotland vlakbij de kust) lokt waar ze, lekker gemaakt door sexuele avances door Johansson, verorberd worden in een zwarte gelei. Ja, dat bedoel ik. Dialoog is er amper en er is ook nog een zwijgzwame motorrijder die Johansson af en toe bijstaat. Waar het personage eerst nog systematisch mannen verslindt, krijgt haar nieuwsgierigheid naar mensen de overhand, waarbij ze zelf prooi wordt. Dat is waar je het mee moet doen als verhaallijn, maar boy, wat zijn de beelden geweldig. Je gaat niet onthouden waar de film over ging, maar de beelden (en de scene aan het strand) blijven je altijd bij. Under The Skin gaat 25 september in Nederland draaien, waarschijnlijk in filmhuizen. Als je wat meer recht-toe-recht-aan action scifi met Johansson wil, check dan Lucy die vandaag in première gaat.

NB: Volg op Pinterest m’n complete kijklijst.

Her *****

Her by Spike Jonze

Ik hou van Her. De nieuwe film van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation, Where the Wild Things Are) is zowel visionair als in bezit van een grote ziel.

We volgen in de nabije toekomst Theodore Twombly, een magistrale rol van Joaquin Phoenix. Theodore woont in LA, heeft net een zware relatiebreuk beleefd, kan veel van zijn emoties kwijt in zijn werk waarin hij liefdesbrieven schrijft voor derden, en meldt zich aan voor een nieuwe dienst: een persoonlijk besturingssysteem voorzien van geavanceerde artificiële intelligentie die kan leren en in staat is gevoelens te ervaren. Hij communiceert er telefonisch mee; het OS is alleen een stem dat zichzelf Samantha doopt. De stem is met Scarlett Johansson perfect gecast. Theodore valt voor haar, maar zit zichzelf vervolgens emotioneel in de weg. De rest moet je vooral zelf gaan kijken.

Het verhaal is een prachtige uitvergroting van onze huidige relatie met technologie. We zijn vergroeid met onze smartphone en vertrouwen hem (haar?) onze geheimen en verlangens toe. Waar staat die relatie over tien jaar? Her toont in dat opzicht een vooruitziende blik.

Daarbovenop is Her wonderschoon geschoten, met knappe artdirection, een warm Instagram-kleurenpalet en een heerlijke soundtrack met muziek van Arcade Fire en Yeah Yeah Yeahs’ Karen O. En check die hoge broeken van Theodore dan! Wordt geheid een nieuwe trend, die nerd look.

Ik heb de afgelopen tijd diverse sterke films gezien, zoals American Hustle, The Wolf on Wall Street en The Secret Life of Walter Mitty, maar Her is een klasse apart wat mij betreft. Een moderne klassieker die nog lang zal nagalmen. Kom maar door met die Oscar.

Her verschijnt 27 februari in de reguliere bioscoop.

The Secret Life of Walter Mitty *****

The Secret Life of Walter Mitty

De recensies van The Secret Life of Walter Mitty zijn nogal uiteenlopend, maar ik ging voor de bijl. Ja, Ben Stiller, die naast de hoofdrol ook de regie voor zijn rekening nam, heeft afgekeken bij Wes Anderson. Er zijn slechtere inspiratiebronnen denk ik dan. Stiller weet er bovendien zijn eigen draai aan te geven. Hij blijft dichter bij Hollywood dan Anderson, maar laat door ingetogen spel meer ruimte aan de kijker. Wanneer de gemoederen oplopen, vlucht Mitty dagdromend naar zijn fanatasiewerkelijkheid. Daar kan en doet hij wel alles. Pas wanneer hij in de echte wereld daad bij gedachte voegt, neemt het dagdromen af. Stiller heeft het oude korte verhaal dat al eens in 1947 is verfilmd een moderner jasje aangetrokken: online dating, Life magazine dat op de schop moet en online verder gaat, bezoeken aan Groenland en IJsland, longboards, karaoke. Ik vond het een heerlijke film. De film voelde zelfs als een ode aan cinema als droomfabriek. En dan zit er ook nog een Lada Niva in – m’n eerste auto. Dan kun je bij mij niet meer stuk.

The Wolf of Wall Street *****

The Wolf of Wall Street

Scorsese laat met zijn nieuwste feature, The Wolf of Wall Street, zien dat hij nog steeds een meesterfilmer is. Hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio gaat als goddeloze stockbroker Jordan Belfort all-out: tierend, bellend en snuivend werkt hij zijn weg omhoog in de aandelenhandel tot het geld de spuitgaten uitloopt. DiCaprio haalt alles uit de kast en krijgt daar in de drie uur die de film duurt alle ruimte voor. Hoogtepunten zijn de toespraken aan zijn verkopers en de drugtrip na een trits zware quaalude pillen (methaqualon). Bij de laatste bleef ik er in. De film had wat dat betreft beter “Fear and Loathing on Wall Street” geheten. En de Australische nieuwkomer Margot Robbie als Belforts trophy wife, topcasting.
Eind van de maand gaat in Nederland American Hustle van David Russell in premiere met onder andere Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams en Jennifer Lawrence. Krijgt ook 5 sterren van mij. Net als zijn vorige film, Silver Linings Playbook. Als Russell zo door blijft gaan, kan hij Scorsese nog wel eens naar de kroon gaan steken.

Ook gezien:
The Wolverine **
Don Jon ***
Captain Phillips ****
The Hobbit: The Desolation of Smaug ****
Rush ****
Drinking Buddies ***
Lone Survivor ***
American Hustle *****
Thor: The Dark World ***
The Hunger Games: Catching Fire ****


Welkom

Op de persoonlijke site van Erwin van der Zande. Uitgever en hoofdredacteur van Bright, curator bij Curated en techwatcher te boeken via The Next Speaker. Contact: erwin@bright.nl (pgp: D3AB77BC) @evdz 06-15082767 of skype 'erwinvanderzande'

Daar word je wijzer van

Laat me je verrassen

Onderwerpen

Movie ratings

Notificaties

Vul je mailadres in en ontvang een seintje als er nieuwe posts zijn op deze site.